Ученици от Казанлък шести на национално състезание за защита от бедствия

Животът

16-06-2014, 15:54

Снимка:

ОДМВР-Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пазете горите!

Как се преодоляват бедствия и аварии

Възпитаниците на ОУ „Мати Болгария” представиха Старозагорска област

ХІІ-то Национално ученическо състезание "Защита при бедствия, аварии и катастрофи"се проведе на 11 и 12 юни 2014 г. в гр. Монтана. То е организирано от Министерството на образованието и науката и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР.
В изключително оспорваната надпревара взеха участие 112 ученици от 28 области в страната.

Старозагорска област бе представена от ученици от ОУ „Мати Болгария”–Казанлък с ръководител господин Любомир Казиев. Седмокласниците Зорница Александрова Маринова – капитан на отбора, Станимир Ганчев Стойчев, Никола Вадимов Карагьозов и Петър Стоянов Караиванов демонстрираха много добра подготовка, умения и знания за екипна работа, съобразителност и самообладание по време на природни бедствия.

Отборът зае престижното шесто място, за което получи грамота от ГДПБЗН – МВР, диплом от МОН и предметни награди.
Състезанието се проведе в два етапа: теоретичен, под формата на тест включващ въпроси от сферата на природните бедствия,авариите, катастрофите, индивидуалните и колективни средства за защита, правилата за поведение при пожар, оказване на първа медицинска помощ и Единния европейски номер за спешни повиквания 112.

В практическите игри участниците демонстрираха умения, съобразителност и бързина за действия при земетресение и наводнение, състезаваха се как да херметизират врати и прозорци при радиационна авария, как се поставя противогаз и как се работи с кофпомпа за гасене на пожар и оказване на първа помощ при нараняване.