България е силна, когато е единна!

Викове "ОСТАВКА" огласят площада пред Президентството

Звуци на гайда и български народни песни озвучиха сградата на президентската институция минути преди началото на днешното извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при държавния глава.

Точно в 9 часа президентът, лидерът на парламентарно представените партии, премиерът Пламен Орешарскки и други министри от кабинета ще седнат на една маса, за да обсъдят провеждането на предсрочни парламентарни избори, ситуацията по отношение на „Южен поток" и евентуално да се обединят около една дата за предсрочен вот.

Вчера от „Позитано" 20 социалистите дадоха сигнал, че те самите няма да предложат точна дата за нови избори и не очакват до такова решение да стигне и КСНС.

„България е една, на всички ни", гласи лозунгът, събрал граждани пред прозорците на държавния глава. Зад заградения периметър демонстрантите са поставили пластмасова маса с наредени столове около нея. На тези столове са поставени лицата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на „България без цензура" Николай Бареков, на Меглена Кунева от Реформаторския блок и на други политически лидери, като са ги завързали един за друг.

„България е силна, когато е единна", смятат още събралите се граждани.

Малко по-късно скандирания "оставка" не пропуснаха началото на днешното заседание на КСНС. Обичайните около петима протестиращи граждани, които всяка сутрин изразяват недоволството си и посрещат депутатите пред парламента, дойдоха и зад шадравана пред Президентството с голям плакат - „Орешаре, оставка" - и с викове „продажници" протестиращите граждани изразиха своята позиция.

„Атака" изрази своята позиция минути преди началото на КСНС. Народни представители от партията на Волен Сидеров застанаха под прозорците на президента с плакати: „Призив за оставка" и „Избори на 27 юли".

В един и същи момент председателят на Народното събрание Михаил Миков и лидерът на БСП Сергей Станишев влязоха в президентската институция, стискайки ръцете си парламентарният шеф и червеният лидер се насочиха към масата за преговори към държавния глава.

С викове „червени боклуци" и „оставка" те бяха посрещнати от събралите се протестиращи граждани.

В сградата на Президентството дойде премиерът Пламен Орешарски. Той премина от „Дондуков" 1 на „Дондуков" 2 през подлеза. Орешарски запази мълчание при задаване на обичайния въпрос на журналистите кога ще подаде оставка и също се насочи към масата за преговори. Точно минута след него в Президентството влезе и лидерът на ДПС Лютви Местан, последван от бившия премиер и лидер на опозицията ГЕРБ Бойко Борисов.

От друга страна сградата на Президентството е строго охранявана преди да се появят участниците в КСНС. Десетки униформени полицаи пазят заграден периметър около „Дондуков" 2.