Обучаваха за работа с бежанци

БЧК представи актуална информация за миграционната обстановка към настоящия момент

Екип на секретариата на БЧК – Стара Загора проведе обучение за представители на институции и местни власти в област Стара Загора на тема „Видове закрила в РБългария, права и задължения на лицата търсещи закрила и бежанци съгласно Закона за убежището”. Участниците в обучението дискутираха настоящите проблеми на лицата, търсещи закрила, настанени на външни адреси в областта, трудностите в осъществяване на дейностите в тяхна подкрепа, както и възможностите за усъвършенстване координацията и взаимодействието между институциите и организациите, ангажирани с подкрепата на лица, търсещи закрила в РБългария.
Специално място бе отделено на ролята и мястото на БЧК в дейностите, свързани с подкрепата на бежанци и лица, търсещи закрила.
Стефка Абаджиева, директор на Секретариата на ОС на БЧК – Стара Загора, представи актуална информация за миграционната обстановка в РБългария към настоящия момент. Основни теми в обучението бяха видове закрила в РБългария за лица, търсещи закрила; спецификата на работа с лица търсещи закрила и бежанци, права и задължения на лицата, търсещи закрила в РБългария, в т.ч. жилищно настаняване, здравно осигуряване, достъп до медицинска помощ, трудова заетост и социално подпомагане.

Участници в обучението, което се проведе в Казанлък, бяха представители на институции и местни власти от общините Стара Загора, Казанлък, Мъглиж и Павел баня. Областна администрация Стара Загора бе представена от г-жа Теодора Иванова, Заместник областен управител на област Стара Загора.