Синодът отново се обяви срещу гей парада в София

Светият синод на Българската православна църква призова държавните и общинските институции да анулират този "поход на възгорделия се грях" - гей парада в София.

Шествието е предвидено да се проведе на 21 юни в София и от Светия синод за поредна година се обявиха остро срещу него.
Този път духовниците настояват да бъдат отменени и съпътстващите парада изложбени и други прояви "поради тяхната противоестествена и безнравствена същност". 
В официално изявление, разпространено от отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод, се казва още:
"Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси: "Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните? Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот? Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?". 

От БПЦ са използвани и цитати от Светото писание, в един от които се казва, че жадувайки за вечно спасение, трябва да бъдем отговорни и към земния си живот. Затова от Синода не могат да одобрят провеждането на събития в центъра на "Града на Божията Премъдрост - София, които са плод на дълбока заблуда, гибелна гордост и пагубно безбожие".
"Православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото "Против правилата". Защото те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество", се казва още в изявлението на Светия синод.
Въпреки призивите за отмяна на парада, досега това не се е случвало. Обичайно обаче той се провежда под засилена охрана, заради опасност от провокации. През 2012 г.участник в шествието беше пребит.