Хората с широка талия живеят по-малко

Изследователите са установили, че за хората с широки талии вероятността да починат по-млади от сърдечносъдови заболявания, дихателни проблеми и рак е по-голяма

Притежанието на широка талия може да обрече собственика й на по-кратък живот, дори и да се радва на добро общо здраве, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от анализ на предишни изследвания, съобщава БТА.


Анализът е направен от специалисти от клиниката "Мейо" в Минесота, САЩ. Авторите му са прегледали данни от 11 различни проучвания, обхванали над 600 000 души по света.


Изследователите са установили, че за хората с широки талии вероятността да починат по-млади от сърдечносъдови заболявания, дихателни проблеми и рак е по-голяма. Рискът от смъртност за мъжете с обиколка на талията от 43 инча или повече (1 инч - 2,54 сантиметра) е с 50 процента по-голям, отколкото за тези, чиято обиколка не надхвърля 35 инча. За тях продължителността на живота след навършване на 40-годишна възраст намалява с около три години.


За жените с обиколка на талията 37 инча или повече рискът да починат по-млади е с 80 процента по-голям, отколкото за тези, чиито талии не надхвърлят 27 инча. За представителките на нежния пол с по-широки талии продължителността на живота след навършване на 40-годишна възраст намалява с около пет години.

Като цяло, рискът от смъртност се увеличава с около седем процента за мъжете и с около девет процента за жените за всеки допълнителни два инча от шивашкия метър. Авторите на анализа отбелязват, че подобна зависимост е наблюдавана на всички нива според индекса на телесна маса, дори сред хората, които попадат в здравословната норма.