Калина Балабанова внесе сигнал до Сметната палата за дарителите на Бареков

Народният представител от Атака Калина Балабанова внесе сигнал в Сметната палата за нарушения на Изборния кодекс, извършени от Коалицията от партии „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и ГЕРГЬОВДЕН. В сигнала се посочва, че физически лица са дарявали на партията на Николай Бареков суми над максималния размер от 10 000 лева.

В сигнала си Балабанова посочва, че в предаването „Седмицата“, излъчено по Дарик радио, Николай Бареков прави самопризнание, че в предизборната си кампания „България без цензура“ е нарушила разпоредба на Изборния кодекс.

СХР: /t: 23:17/

- /Николай Бареков/ “Аз не съм се финансирал ни от партия, ни от банка. Финансирането беше извършено през наши дарители, част от които доста сериозни бизнесмени, които сега бяха обругавани по телевизията.”

- /Кирил Вълчев/ “Тези хора, които по “БТВ” ги излъчиха кават: “Аз не знам, че съм дарил. Какво е Вашето обяснение?”

- /Николай Бареков/ “Не, не, недейте така. Значи репортажът беше с две жени, които много добре казват, че са дарили тези пари. Парите са взети от нашия заместник-председател, който е сериозен бизнесмен. Той не е могъл да ги дари тези пари, защото му забранява законът. Питал е жените, жените са казали: “Да, ние сме готови, ще ги вземем парите от Вас, ще ги дарим.”

- /Кирил Вълчев/ “А той им ги дарява на тях и те предаряват? Това дали не е забранено?”

- /Николай Бареков/ “Ами забранено е ама какво да правим? Елегантно сме заобиколили закона. Елегантно, защото ние г-н Вълчев трябваше да платим 700 хил. лева на “БТВ”, “Нова Телевизия”, за да го има Николай Бареков…”

В сигнала Калина Балабанова настоява Сметната палата да извърши проверка и да упражни пълномощията си за налагане на санкции по описаните закононарушения. Народният представител от Атака призова Сметната палата да извърши проверка и да провери дали “предарените” суми надхвърлят 1 000 лв., преведени ли са те по банков път и представена ли е декларация за произхода им, в която да е посочено, че сумите не са на дарителите, а на заместник-председателя на КП “ББЦ”.