10 думи, които разкриват вашата неувереност

Накратко: избягвайте ги, ако искате да направите добро впечатление

Защо последното ви интервю за работа не мина добре? Защо шефът ви не отговори на имейла, който му изпратихте заедно с две думи за заплатата си? Защо ви поверяват "дребните" задачи с дребните бонуси, когато сте убедени, че подавате необходимите сигнали, че сте готови за по-големи отговорности?

Отговорът може и да заболи: Защото не излъчвате увереност.

Скромността е едно, а липсата на вяра в собствените си качества - съвсем друго. И ако у приятелите ви е възможно второто да вдъхва някакво доверие (макар че, едва ли), то на работното място този недостатък винаги ще е спирачката ви към следващото стъпало на успеха.

Всъщност, трябва да приемете своята неувереност като помощните колелца, които трябва да свалите от велосипеда си, за да стъпите на скорост, рискувайки да излезете безвъзвратно от "сигурната зона".

За да покажете, че вярвате в себе си, качествата и целите си, изрежете веднага тези думи от речника си и особено от имейлите си до ръководството:

1. "Може" - Ако някой чуе от вас, че "може" да направите нещо, това "нещо" винаги ще звучи повече като намерение, отколкото като ясна цел. Дори и за да използвате тази дума не от нежелание за действие, а от предпазливост.

2. "Няма" - В различни съчетания тази думичка може да бъде много опасна. "Няма възможност", "няма достатъчно ресурси", "нямам време за това"... По обективни причини се забранява използването й извън изречението "Няма да търпя повече".

3. "Обикновено" - За шефа ви няма значение как са нещата по принцип. И едно сериозно закъснение ще отклони вниманието ви от принципната ви точност. Не се оправдавайте.

4. "Подозирам" - "Подозирам, че..." - освен ако не става дума за кражба на консумативи и набелязан извършител, по-добре не се изразявайте така.

5. "Невъзможно" - Знаете ли, че Марк Зукърбърг, създателят на "Фейсбук", никога не е използвал тази дума в имейл?

6. "Обезспокоен" - Всички сме обезспокоени от стреса на живота си. На работа очакват от нас да сме настроени как да преодолеем това безспокойство.

7. "Объркан" - Вместо "гледащ право напред"?

8. "Нуждая се от"

9. "Недоумявам"

10. "Изглежда" - Това е може би най-дразнещото начало на изречение, очакванията за което никога не са добри...