Жълт код е обявен за Добричка област

Днес над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания в часовете преди обяд. На много места ще паднат валежи, в отделни райони интензивни, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-значителни ще са валежите в източната половина от страната. Възможни са градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури - между 19° и 24°, в София – около 20°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за „Фокус”.

 Атмосферното налягане е по-ниско от средното за юни - ще се понижи.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен, след обяд и привечер – до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 19° и 22°. Температурата на морската вода е 23° - 25°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

 Над планините облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания преди обяд. На много места ще има валежи, в отделни райони интензивни с гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен северозападен вятър, с тенденция до края на деня да се ориентира от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 9°.

 Жълт код за силни валежи и висока гръмотевична активност е обявен за 17 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитиран от "Фокус".

 Очакват се значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици. Жълтият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Разград, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен, пише 24chasa.bg.