Йотингер: Вярвам, че дейностите по "Южен поток" са прекратени временно

Среща между Украйна, Русия и ЕС за разрешаването на спорните газови въпроси може да се проведе след три седмици

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" е само спрян временно, докато не отговори на законовите изисквания. Това съобщи европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер пред журналисти в Брюксел.

Еврокомисарят увери, че вярва на правителството на Пламен Орешарски. "В България предстоят избори, може би някой очаква да наказвам някого, но моята цел е да постигнем ясно съгласие по юридическите въпроси", обясни той.

Три основни правни проблема около "Южен поток" има в България- в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията, смята Йотингер. Недопустимо е фирма да бъде посочвана за строител или проектант, без преди това да се проведе конкурс, коментира той.

България е част от Европейския съюз, следователно трябва да приеме цялото европейско законодателство, уточни еврокомисарят.

Среща между Украйна, Русия и ЕС за разрешаването на спорните газови въпроси може да се проведе след три седмици, каза Йотингер и уточни, че преговорите ще продължат: "Ще се срещна с министър (на енергетиката на Украйна Юрий) Продан следващата седмица. След срещата с украинската страна ще позвъня на руския министър, за да може след три седмици да се състои следващата тристранна среща".

„Ще се касае до икономическите санкции на ЕС срещу Русия, ние сме в постоянен контакт с нашите американски партньори", коментира още еврокомисарят.

„Ние можем да се съветваме със САЩ, да чуем техните препоръки, но ще вземаме сами решенията си. Газът и петролът са в самото дъно на списъка на възможните санкции", увери Йотингер.