И морските кметове скочиха срещу Национален парк „Българско Черноморие”

Градоначалниците на Поморие и Приморско: Готви се национализация и ограбване на народа!



След унизителния скандал, който провали общественото обсъждане за парк „Българско Черноморие”, днес е насрочена среща по темата и във Варна. Морските кметове обаче са категорично против парка. Собственици на крайморски земи от Бургаско пътуват към Варна, за да дадат рамо на местните жители.
На проваленото обществено обсъждане в Бургас преди два дни присъстваха кметовете на Приморско и Поморие. След злополучната среща кметът на Община Приморско Димитър Германов заяви, че е абсолютно против създаването на парка. "За мен това е едно абсолютно недомислие, което е изцяло във вреда на общините и обществото. Това е една форма на национализация в късен вариант. Това са урбанизирани територии, брегови ивици. Това е една абсолютна илюзия. Представете си този мастодонт - парк как ще бъде регулиран, след като той преминава на територията на общините и засяга частни имоти. Редно беше тези, които са внесли предложението, да дойдат и го защитят. Освен това не може да се проведе обществено обсъждане в рамките на 10 дни, без хората да са запознати с детайлите. За мен това е една абсолютна пародия, която трябва да бъде прекратена моментално. Не е това начинът, по който могат да се реализират такива капитални идеи. Има действащи закони, които ако бъдат спазвани носят регулационен характер - това е ЗУЧК. Оставам с убеждение, че някой цели точно това - създаване на територия, в която да има контрол на определени интереси".
Кметът на Поморие Иван Алексиев също взе страната на недоволните. "Поморийското езеро, което не можаха да ни вземат, сега се опитват да го вземат чрез този парк. Крайбрежният булевард на Поморие - също, ами вземете ни целия град! Няма да стане! Ще защитавам като кмет всеки квадратен сантиметър общинска земя. Частната собственост е неприкосновена, затова беше реакцията на тези хора. Това е погазване на законите на държавата. Ако бъде пусната заповед за създаване на парка, община Поморие ще я обжалва до последно. Ако този парк стане факт, ще искам по същата процедура Община Поморие да направи общински парк "Българско Черноморие" с държавни терени", каза Иван Алексиев.