Заловиха топ ало измамници, прибрали над 6000 лева

Трима са задържани, един се покрил и се издирва

Пипнаха престъпна група от Павликени, занимавала се с множество телефонни измами. Измамниците са задържани в рамките на специализирана полицейска операция, проведена от Отдел "Криминална полиция" към Областната дирекция на МВР гр. Пловдив под ръководството на Районна прокуратура Пловдив.

По постъпили в прокуратурата сигнали от граждани, които са станали жертва на телефонни измами са били образувани различни досъдебни производства в РП Пловдив.

Измамниците първоначално се представяли за близки на пострадалите от измамата и им съобщавали, че страдат от различни заболявания, включително и свински грип. След това друг от извършителите се представял за лекар или служител на Здравната каса и заявявал, че за лечението спешно е нужна определена сума пари.

При работата по делата било установено, че телефонните разговори с четирима от пострадалите лица по четири отделни досъдебни производства са били провеждани от едни и същи мобилни телефони от гр. Павликени. В хода на проведените следствени и оперативни действия било установено, че телефонните измамници са извършвали измамите от сградата на бившето училище в гр. Павликени, която била закупена от единия от извършителите и ползвана за жилище.

Общият размер на причинените вреди от установените до момента четири телефонни измами е над 6000 лева. Иззети са множество мобилни телефони и СИМ карти, ползвани от извършителите.

С постановления на РП Пловдив от 18.06.2014г. са задържани трима мъже от град Павликения за срок от 72 часа – Красимир Ж., Николай Н., Юлиан Р. Установен е и четвърти участник в групата, който се е укрил и се издирва.  

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив. Проверява се съпричастността на задържаните и към други идентични престъпления, извършени на територията на цялата страна.