Фандъкова мобилизира екипите на Столична община

"Всичко е възможно! Въпросът е да можем да реагираме бързо"

"Екипи на Столична община в Долни Богров наблюдават река Лесновска, която през 2005 година наводни софийско поле." Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с бедственото положение във Варна, при което заради приливна вълна са нанесени огромни щети и има жертви, предаде агенция „Фокус”.

„Специално направихме дига преди една година и преди две години, така че там сме в готовност. Преди валежите реките бяха в нормалното си състояние. Към момента информацията от дежурните е, че имаме завишение на речните нива. Също така, някои от язовирите се изпускат като и язовир Иваняне. Имаме информация, че язовир Огняново, който е извън територията на Столична община, но засяга пряко река Лесновска, също се изпуска контролирано. Пак казвам, всичко е възможно, въпросът е да можем да реагираме бързо”, каза още кметът.


На въпрос, как се следят подлезите на столицата при силните валежи, Йорданка Фандъкова отговори:

„Столичен инспекторат има задачата всеки ден да се чистят отоците и шахтите, но трябва да кажем на хората да знаят, че при такива количества дъждове, които се изливат, няма оток, който да може да се поеме. Така че, наводнението е неминуемо, особено на открити подлези, какъвто е и този на НДК, както и други участъци. Екипи се изпращат, няма как да се предвидят такива наводнения. Необходимо е да се наблюдава, но винаги е възможно да има проблем и затова екипите се насочват веднага”.

По думите на столичния кмет от миналата година има сформирани екипи на Дирекцията по сигурност, които имат готовност да реагират аварийно заедно със звено от доброволци, което също в момента е мобилизирано. „Всичко това е подготовка. Какво ще се случи – зависи от природата, но от нас зависи да реагираме адекватно, да имаме готовност и да помагаме на хората”, довърши Йорданка Фандъкова.