Спипаха уличен чейнчаджия в Несебър, мамил туристи със стари пари

Станислав Т. складирал в дома си стари български левове и беларуски рубли

Полицаи от Несебър иззеха голям брой банкноти от жилището на криминално проявен мъж, занимаващ се с уличен чейндж, съобщиха от ОД на МВР –Бургас. Вчера, около 12.30 часа в района на улица „Митрополитска„ в Стария Несебър, служители от Районно управление „Полиция„ - Несебър забелязали криминално проявения С.Т. на 41 години, занимаващ се с уличен обмен на валута, който се опитал да побегне, но бил закопчан. При обиск в Станислав Т. са открити голям брой банкноти, излезли от обращение и беларуски рубли, за които мъжът обяснил, че купува от София и после препродава, пише Блиц.
Иззети са 20 банкноти с номинал 100 беларуски рубли, 20 банкноти с номинал 50 беларуски рубли, 20 банкноти с номинал 20 беларуски рубли, 20 банкноти с номинал 200 български лева /извън обращение/, 19 банкноти с номинал 100 български лева /извън обращение/, 19 банкноти с номинал 50 български лева /извън обращение/ и 10 банкноти с номинал 20 лева /извън обращение/. С.Т. е задържан за 24 часа.

Обикновенно излезлите от обръщение банкноти се ползват за измами при обмяна на валута на улицата, като чуждестранни туристи, отседнали в курортните селища или идващи да пазаруват в големите търговски центрове в Бургас, се примамват от улични чейнчаджии, предлагащи им курс по-изгоден от този на банките, обменните бюра или финансовите къщи. Чужденците обменят наивно валутата и едва по-късно констатират, че получените от уличния касиер банкноти са оригинални, но от изтекли емисии, което автоматично ги прави невалидни за употреба на територията на България.