Кметът на Лече ще гледа операта "Борис Годунов"

Йорданка Фандъкова обсъди с Паоло Пероне възможностите за съвместно сътрудничество между двата града

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова прие днес на среща кмета на Лече Паоло Пероне и Айран Берг, артистичен координатор на Лече 2019 г.

Градът е една от шестте кандидатури на Италия за Европейска столица на културата 2019. София също се бори да е българският град, който ще спечели тази титла. На срещата днес двете страни се съгласиха, че партньорското в европейски план е изключително важно за хората, без значение кой град ще бъде столица на културата през 2019 г.

Лече е град с интересно културно-историческо наследство в южната част на Италия. Кметът Фандъкова посочи, че двата града имаме желание за съвместно сътрудничество в сферата на съвременното изкуство, "за да може нашите творци да обменят опит, а всички наши граждани да се запознаят с това изкуство".

"Двата града имат културно-историческо наследство и чрез съвременното изкуство това наследство може да бъде оживено и представено на гражданите", заяви софийският градоначалник.

Кметът на Лече посочи от своя страна, че сътрудничеството със София в сферата на модерното изкуство ще бъде много ценно за града. "Дори и да не станем столици на културата, ще можем да продължим да си сътрудничим с общи събития", заяви Паоло Пероне.

Той получи специална покана от Йорданка Фандъкова да посети операта "Борис Годунов", която ще се изпълнява на площад "Александър Невски" с естествения декор на храм-паметника.

След срещата италианската делегация посети музея в базиликата "Света София".

През 2019 г. един италиански и един български град ще бъдат столица на културата на Европа. Днес се проведе първата среща между екипите на София и Лече – градовете, които се състезават във втория етап за титлата Европейска столица на културата 2019 г.