Пуснаха изрисуван автобус "Никой не избира да бъде бежанец"

Столична община и ВКБООН отбелязват Световния ден на бежанеца

"Бежанците не са заплаха, а хора като всички останали и тази участ може да сполети всеки един от нас". Това заяви представителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Роланд Франсоа-Вейл, цитиран от БНР.

20 юни е обявен за Световен ден на бежанеца. По този повод ВКБООН, в партньорство със Столичната община, организираха серия от събития.

От спирката на автобус 280 зад Ректората на СУ днес тръгна специално изрисуван автобус, който ще се движи обществената транспортна мрежа на София. Той носи посланието "Никой не избира да бъде бежанец" и вече циркулира в столицата, за да направи живота на бежанците по-видим.

Картината върху автобуса е дело на художниците Стоян Стойнов и Атанас Скодов. С призив за толерантност, съпричастност и разбиране, нарисуваното представя пътя на децата бежанци от конфликтната точка до сигурното убежище, както и надеждата за ново начало.

Към момента бежанците по света са достигнали над 51 млн. души, като само през 2013 г. те са се увеличили с 6 милиона, заяви Вайл по време на церемонията. Данните показват, че в момента имаме най-големия брой хора, принудени да напуснат своите домове от Втората Световна война насам.