Деца бежанци рисуват условията, в които живеят (снимки)

Артпроект, който ще ви разтърси

Рисунката по-горе е нарисувана от Дана Кавар, 12-годишна ученичка от бивша Югославия. Тя използва таланта си да рисува, за да илюстрира условията, в които е била принудена да живее като бежанка.

"Апартаментът й е направен на решето от куршуми. Столовете също са засегнати и са целите изпочупени. Представете си да седите на мебел, изобилстваща от дупки.

Капаците на прозорците стоят затворени през целия ден. За да вижда какво става навън, Дана излиза на балкона - също засегнат от множество куршуми и шрапнели. От прага се вижда останалата част на града. Къщите са сериозно повредени, а някои от покривите са превърнати в саморъчно съединени парчета материал, през които дъждът минава без никаква съпротива.

През вратата, водеща към съседната стая, можете да видите счупен прозорец, от който пък се вижда част от сградата в близост. Също счупена.

Разглеждайки тази рисунка детайлно, можем да добием съвсем малка представа за това какво е да си дете, превърнало се в бежанец. Дете, принудено да напусне дома и страната си, за да избяга от терора на войната."

Тези детски рисунки са част от артпроект на ВКБООН. Авторите на останалите творби по-долу не са известни. Но те самите говорят достатъчно.