Плевнелиев: Институциите ще бъдат тук и ще си вършат денонощно работата!

Държавният глава и еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева посетиха квартал "Аспарухово"

"Институциите ще бъдат тук и ще си вършат денонощно работата, докато свършат всичко - от най-спешните мерки, свързани с изчистването на калта, до по-важните мерки като описване на щетите". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който посети заедно с еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева наводнения варненски квартал "Аспарухово".

Плевнелиев изтъкна, че не е тук, "за да се обяснява за кирки и лопати", а за да покаже, че държавата е на страната на гражданите. По думите му при посещението са набелязани "конкретни, ясни и точни мерки, за да се знае кой какво прави от тук нататък по отношение на овладяването на ситуацията около наводненията".

Тези мерки са валидни за всички институции по веригата - държавните горски стопанства, полицията, пожарната, хигиенните служби и пр., подчерта държавния глава и даде своето уверение, че ще има "достатъчно комисии във всяка къща, до всяко семейство, с подписи на експерти, които да кажат какви са щетите".

"Същевременно обобщените резултати от тези комисии трябва да отидат в държавните институции и да бъдат финансирани", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът обеща пред гражданите на Варна, че всеки ще бъде "компенсиран по правилата". Според него това е ангажимент, който държавата трябва да поеме пред всички бедстващи региони.

"След като държавата определи на годишна база 500 млн. лева за регионите, със сигурност ще намери пари за бедстващите във Варна и Добрич и на други места, но трябва да имаме ясна процедура и правила. За мен са важни институциите, но са ми най-важни хората. Затова искам да се обърна към гражданите и да кажа, че те ще видят солидарността на държавата", подчерта държавният глава.

Той обаче е на мнение, че за момента ситуацията не изисква необходимостта от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност.

"Бях на заседанието на Областния кризисен щаб, чух внимателно всички и участвах в самото заседание. Виждам по-добра координация, желание на институциите да набележат спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. Чух всеки и казах , че и аз като държавен глава, съм част от Кризисния щаб", заяви Плевнелиев, като добави, че на хората им трябва не Кризисен щаб по национална сигурност в София, а институции, които да действат на място; близо до хората във Варна, Добрич, Велико Търново "и където е необходимо".

Предстои президентът Плевнелиев и еврокомисар Георгиева да посетят и Добрич, където по официални данни наводненията са взели една жертва и са нанесли щети, които все още не могат да бъдат оценени.

Как се възстановяват хората от кв. "Аспарухово" във Варна можете да следите на Varnautre.bg.