Премина и изпитът по история в СУ

Зрелостниците избираха дали да пишат за църковните борби или залеза на Първото българско царство

Над 1000 кандидат-студенти се явиха тази сутрин на изпит по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски", предаде БНТ.

В 9:00 часа зрелостничката Мария Василева от Сливен изтегли варианта с двете теми, от които тя и колегите й можеха да избират:

"Църковно-национално движение през епохата на Възраждането" и "Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)".

Зам.-деканът на Историческия факултет на СУ проф. д-р Красимира Табакова определи тазгодишните теми като "общо взето много благоприятни". Така или иначе, те предизвикаха въодушевление сред чакащите роднини.

По-голямата част от кандидат-студентите ще се борят за специалностите Право и Международни отношения в Юридическия факултет. Водещи при оценяването на писмените работи ще са добра историческа и езикова култура и обстойно разглеждане на периода.

От 14:00 часа пък започна писмения изпит по математика.

Той включва осем задачи, за решаването на които кандидат-студентите трябва да използват знания от различни теми от задължителната подготовка по дисциплината.

Единственото разрешено помагало беше "Справочник по математика за кандидат-студенти", издаден от Факултета по математика и информатика на СУ.