Цялата история за убийството на Емил в Горубляне

Англичанинът е бил въоръжен с три ножа и се е канил да убие двама души

Англичанинът Мейсън Кристофър е тръгнал от столичния квартал “Дружба” към “Горубляне” с обещанието, че ще “убие поне двама боклуци”. Това той заявил на свои познати минути преди да се запъти към бул. “Самоковско шосе” на 10 юни в късния следобед. Там Мейсън бил извикан по телефона от група свои авери, които влезли в пререкание с младежи от Горубляне. Мелето завърши с един труп - на 18-годишния Емил Ботев.

Момчетата от “Дружба” обикаляли другия столичен квартал с надеждата да си намерят изкупителни жертви, на които да избият агресията си. Така в училищния двор видели групичка от няколко младежи и започнали да им се нахвърлят с обидни думи с цел да ги предизвикат на бой, разказват свидетели на спречкването. В двора пристигнали и още местни момчета, които да съдействат на нападнатите си другари. Сред тях бил и 18-годишният абитуриент Емил Ботев. Разбрал, че приятелите му са в опасност, той дотичал, за да им помогне.


По едно време словесните атаки между компаниите преминали в шамари. Момчетата от “Дружба” започнали да звънят по телефоните си, за да викат подкрепление. На място веднага се отзовал биткаджията Мейсън Кристофър, който с кеф се впуснал в мелето. Никой в “Горубляне” до този момент не бил чувал за него. Той се втурвал ту към един, ту към друг, нарочен за жертва. Хукнал да гони разбягалите се из улиците на Горубляне момчета, крещял по тях закани за убийство, разказват свидетели на мелето.


За около час всичко се разминало. Компаниите се разделили, но по-късно се открили отново пред заведение в квартала. Тогава, озверял, англичанинът фраснал с юмрук в лицето Емил. Младежът не му останал длъжен и също го ударил. Това вбесило още повече жадния за кръв британец. Той извадил един от трите си ножа и пробол Емо.

Според очевидци първият удар с хладното оръжие бил нанесен в гръб. Последвали още три смъртоносни пробождания в тялото на момчето. Острието на ножа попада последователно в дясната камера на сърцето, белия дроб и корема. Англичанинът ръгал жертвата си дори когато Емил вече се е бил свлякъл на земята, разкриват приятели на абитуриента. Освен с ножа разбеснелият се Мейсън удрял жертвата си и с юмруци. Когато видял, че Емо умира, Кристофър изчезнал.


Докато приятелите взимат на ръце кървящия и хъркащ младеж, убиецът му бяга. Измъквайки се от местопрестъплението, той успява да изхвърли въоръжението си, с което се бил запасал. Аверите на Емил го откарали в Окръжна болница, където лекарите се борили за живота му няколко часа, но не успели да го спасят.


Малко след смъртта на единственото й дете майката на Емил – Силвия Ботева, публикува на неговата стена във Фейсбук: “Приятели, Емо вече не е между нас. Надяваме се да е на по-добро място и да остане в спомените ви”. Почернената жена е постнала и една от последните снимки на сина си, на която Емо позира усмихнат на абитуриентския си бал в компанията на своите родители.


Докато майката и бащата на Емил се молят за детето си, в часовете преди да им съобщят, че той вече не е между живите, убиецът Кристофър бягал и се крие в дома на свой приятел. Англичанинът разказал на авера си версията, че са го пребили и ограбили, и помолил да спи у тях. На сутринта обаче полицаите го намерили и арестували.

При обиска в квартирата на англичанина в жк “Дружба 2” служителите на реда открили колекция от различни по големина ножове. Все още не се знае дали сред тях се намира оръжието, с което Кристофър е убил Емил. Това ще стане ясно след експертизата, която е назначена, стана ясно в Софийския градски съд в събота, когато се гледа мярката за неотклонение на Мейсън Кристофър. Магистратите го оставиха в ареста с мотива, че остане ли на свобода, може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Пред съда британецът се опита да оправдае бягството си от местопрестъплението с версията, че е тръгнал да търси помощ за раните си, които се получили вследствие на побой, нанесен му от момчетата в “Горубляне”. Според съда обачe тази версия издиша , тъй като, ако е искал да си помогне, е трябвало да потърси съдействие от “Спешна помощ” и да остане на място. Според магистратите има опасност Мейсън да се укрие, тъй като той е чужденец, който има статут на продължително пребиваващ у нас.