ГЕРБ се бори за самостоятелно управление

Главчев: Не знаем какъв е размерът на политическото, финансово, икономическо бедствие

"Не знаем какъв е размерът на политическото, финансово, икономическо бедствие. Установяването на този размер е първа стъпка за това какво да се предприеме от този, който бъде избран от българските граждани да управлява. Имам един спомен от училище - хората трябва да бъдат искрени и да казват истината, за да влезят в историята. Това е към всички политици, с това ще спечелят доверието на избирателите си." Това заяви в студиото на "На светло с Люба Кулезич" Димитър Главчев - зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Чуват се гласове от нашите евроатлантически партньори, че не изпълняваме задълженията си. Да се каже ще си подадат ли оставката, това е първата стъпка - подаване оставка от министър-председателя. Определена беше дата за избори. Защо всичко трябва да се случва отзад напред при нас?", попита той.

"Има заявки, че трябва да се дебатира, дали мястото на прокуратурата е в съдебната система. С колегите споделяме, но не говорим с другите. Това, което сме казали - изпълнили сме го. Ситуацията е като вълчи капан, не може да се предизвикате оставката на това правителство, оставката се бави. Вълчият капан беше заложен още в деня на размисъл. БСП, ДПС и „"Атака"" ако решат да гласуват нещо, събират се и го гласуват. Ситуацията е много зле, за пръв път след 1996 година имаме водовъртеж. Това управление дава лоши сигнали. Говори се за широка коалиция - БСП-ГЕРБ с различни варианти. Когато не може да отговориш положително, създаваш опорни точки, черен пиар. Опорни точки са и че с ДПС водим преговори. Нищо не е вярно. Колкото до широка коалиция -опитва се да се прави паралел с Германия. Разликата между германските и българските социалисти е като от земята до небето", категоричен е той.

"Нека да се променят социалистите в България. Първото условие е да има оставка от министър-председателя. Тогава ще може да се говори за коалиция ,но ние се борим за самостоятелно управление и сме доказали че можем да управляваме. Петьо Блъсков каза, че ГЕРБ може да направи правителство. Не може да се говори за такова нещо, чакаме предсрочни избори. Политическото безвремие ражда какви ли не мисловни конструкции, недомислия. Политическото безвремие ражда призраци", каза още Главчев.

"Най-голямата опасност пред ГЕРБ е да влезем в управление, където държавата ще е опоскана, при такава ситуация ще бъдем подлагани на натиск. Много тежко става състоянието в държавата и който и да влезе в управлението ще му е много трудно. Затова трябва много широка обществена подкрепа. Има в момента разпад на институциите. Трябва да бъдат пазени българските институции, иначе имаме съзнателен опит за разпад на държавността. След това се случва диктатура, но дано това да не е целта", завърши той.