Затворници с телефони и дрога, измъкват се от "изолатора"


Почти всеки затворник в Бургаския затвор къта телефон или поне сим карта, батерия или зарядно, за да се комбинира с друг. Надзиратели ежедневно откриват такива вещи в подопечните си, а шефът на затвора/който и да е той в момента/ налага строги наказания. Това обикновено са седмица или две в „изолатора“ – наказателна килия без прозорци и връзка с околния свят.
Наказанията на прегрешилите пандизчии обаче най-често падат в съда. Причината за това е неграмотността на затворническия шеф, който не успява да напише заповедта без процесуални нарушения.
Преди броени дни съдия Искър Искъров от Бургаския районен съд отмени две и потвърди една заповед за наказание.
Лишеният от свобода Д.К.С. е трябвало да лежи в изолатора за срок от 14 денонощия. На 16 май в 13.30 ч е напуснал без разрешение работното си място и е провел непозволено, а при задържането му у него са открити - топче с тревна маса, мобилен телефон със СИМ-карта и зарядно устройство. Съдът отменя заповедта на шефа на затвора, защото е трябвало да му наложи три отделни наказания за трите нарушения.
Затворникът И.С.Р. пък отърва 7 денонощия в изолатора. У него е била открита сим-карта, но изземването й не било извършено „по надлежния начин“.
Единствено пандизчията С.С.П. отнесе наказателната килия за 7 дни. При обиск на килията му са намерени зарядно устройство за мобилен телефон "Nokia" и батерия за мобилен телефон "Nokia".
Това му се случвало за втори път. Да го хванат, не да има у себе си телефон.
В. „Черноморски фар”