Учители и родители бягат от директорка

"Тя възстанови старата атмосфера на страх и интриги", разказват преподаватели

Едно съдебно решение, с което уволнена директорка се връща обратно на поста, разбуни 4-то основно училище в столицата, информира standartnews.com. Немалка част от учителите и родителите се вдигнаха на бунт още в средата на май, когато стана ясно, че директорката Галина Шипкалиева е спечелила делото, което води по повод освобождаването си. Преподавателите твърдят, че добре си спомнят времето, когато уволнената Шипкалиева е манипулирала колектива на принципа "Разделяй и владей", както и списъка с нарушения, за които е била освободена. Те предупреждават, че са в стачна готовност, пускат и подписка срещу връщането й. Регионалният инспекторат по образованието обаче няма как да спори със съда - и я възстановява.

"Около стотина родители сме готови да запишем децата си в съседните училища в квартала, ако Шипкалиева се задържи на поста", разказва Аркадий Атанасов, председател на училищното настоятелство. "Знам, че доста учители също са си депозирали молби да бъдат назначени на друго място", твърди той. Според някои от родителите на деца в началния курс, ако класните им ръководители се прехвърлят в друго училище, голяма част от децата ще тръгнат заедно с тях. "Няма начин да не ги вземат - учител, който идва с целия си клас, ще бъде търсен", надяват се те. Засега преподавателите, които са тръгнали да напускат, са 12.
Самите учители твърдят, че са наплашени и

се притесняват да излязат с имената си

срещу директорката, защото тя представяла изявленията им като лична вендета срещу нея. Предпочитаме да се спасим тихомълком, твърдят те. Според тях възстановяването на директорката ще затрие училището, което си е спечелило славата на едно от добрите в столицата. При това не без основание - то е сред първите 20 по резултати от външното оценяване след 7-ми клас за миналата година. Като се има предвид, че в челния списък са предимно частни училища, 15-то място за 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов" е повече от добър атестат. Според преподавателите, това се дължи основно на предишната директорка Таня Борисова, която сега е освободена. "Г-жа Шипкалиева противопоставя колектива - избира си любимци, насъсква останалите един срещу друг. Непрестанно съобщава, че са й "донесли" за нещо, което си направил, и ни кара да пишем безумни обяснения", разказват подчинените й. "Децата ни виждат, че от нейното завръщане учителите им непрестанно са под стрес и напрежение", разказва Аркадий Атанасов. По неговите думи тя изисквала от настоятелството документи, които няма право да получи. Исканията на родителите да бъдат допускани до педагогически съвети, на което имат право по закон, подминавала с мълчание. "Г-жа Борисова искаше училището да стане средно, но сегашната директорка спря процедурата, защото училището уж няма капацитет", казват родители, според които това е на път

да срине новопридобития авторитет

на училището.
Драмата с директорката всъщност датира още отпреди нейното уволнение. Тя ръководи школото 8 г., като през този период от него бягат над 30 преподаватели. Някои са уволнени, като впоследствие печелят делата си и се налага училището да им изплаща обезщетения. "Постоянното текучество на кадри повлече след себе си масово напускане на ученици. Това от своя страна доведе до съкращаване на паралелки, освобождаване на учители и персонал и ситуацията започна да се влошава още повече", споделят преподаватели.

"Г-жа Шипкалиева използва целия си властови ресурс за всяване на раздори, интриги и неприязън. Колективът беше разделен на любимци на шефа и "врагове". Любимците бяха обявени за единствените качествени и работещи учители, на които се крепи училището, и съответно възнаграждавани подобаващо", разказват учители. Целият период на управлението й е изпълнен с жалби, което предизвиква редица проверки от столичния просветен инспекторат. Една от тях завършва с 95 страници констативен протокол за нарушения. Сред тях например са по две книги за "входяща" и "изходяща поща". Един от най-драстичните случаи е свързан с три деца със специални образователни потребности, които директорката оставя без обучение по английски. Те получават свидетелства за завършено основно образование без оценки по предмета, но когато отиват да се запишат в други училища, оттам им връщат дипломите като нередовни - липсва една оценка. Едва тогава директорът се опитва да реши проблема със задна дата, като това води до нова поредица от нарушения. "В крайна сметка две седмици след първите свидетелства на учениците са издадени нови, този път с оценки по английски език. Някак си за няколко дни те са успели да изучат сами осмокласния материал, който никога не им е бил преподаван", разказват за парадокса учителите. Купът нарушения става причина за уволнението на Шипкалиева през 2010 г., но 4 г. по-късно тя успява да се пребори за връщането си. Междувременно според преподаватели и родители Таня Борисова е съумяла да върне авторитета на училището, учениците стават носители на призове в редица състезания, паралелките за прием нарастват от 3 първо на 4-5, а последната година на 6. Връщат се и някои от напусналите по времето на Шипкалиева учители. Вероятно затова и в мига, когато научават, че тя се завръща, преподавателите пускат подписка в подкрепа на Таня Борисова до столичната община. В нея те

събират над 500 подписа

Самите учители и служителите в училището също изпращат до всички ресорни институции /МОН, РИО-София-град, Столична община, синдикатите/ две отворени писма с над 50 подписа. Те подготвят и писмо с готовност за стачни действия, ако Борисова не бъде оставена за директор. "Върна се старата атмосфера на страх", разказа пред "Стандарт" учителка. Аркадий Атанасов пък споделя, че родителите са готови да излязат дори на протест пред МОН, ако проблемът не бъде решен по друг начин.

Това е клевета, подготвям дело

Галина Шипкалиева, директор на 4 ОУ

- Г-жо Шипкалиева, родители и учители подадоха сигнали срещу Вас за всяване на напрежение в колектива...
- А кой е пуснал сигналите? Няма напрежение, при нас дори имаше проверка по сигнал, пуснат от така нареченото настоятелство, което до този момент не ми е представило никакви документи за дейността си. Кампанията срещу мен не е отсега. Това е едно жестоко оклеветяване, подготвено от група хора.
- С каква цел според Вас?
- По една телевизионна медия излязоха г-жа Анелия Георгиева, г-жа Албена Полянска и Аркадий Атанасов, които ме обвиниха във финансови нарушения. Това е пълна лъжа и аз в момента подготвям дело срещу тях. А Вие преценете много внимателно дали ще пуснете този материал, защото ние следим какво излиза в медиите. Тези обвинители застават срещу мен анонимно, а аз излизам с името си. Това, което те правят, ще бъде обект на много сериозно журналистическо разследване. Повече нищо няма да кажа, защото ми е забранено да се впускам в подробности.
- От кого Ви е забранено?
- От хора, с които работя.