София изпраща доброволци и техника на бедстващите региони

Столична община разполага с 900 000 лева за превенция на риска от бедствени ситуации

София ще помогне на бедстващите региони Варна, Добрич и Велико Търново, изрази готовност столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя заяви пред БНТ, че може да предложи човешка сила и помощ чрез участието на доброволци от доброволческото формирование на Столичната община, специалисти за огледи и описване на щетите.

По молба на кмета на Велико Търново са изпратени две машини за почистване, а днес към община Добрич тръгва един автобус с вода и почистващи препарати.

"Много е важно в бедствени ситуации да има солидарност и институциите и гражданите да помагат, всеки по своя начин", призова Фандъкова.

По думите й доброволното формирование към Общината наброява над 60 души, специално обучени за такива ситуации.

Йорданка Фандъкова изтъкна, че за да се избегнат подобни бедствия, е най-важна превенцията срещу тях. Столична община разполага с бюджетно перо от около 700 000 лева за дейности с тази цел, а Междуведомствената комисия е осигурила още 200 000.

След голямото наводнение през 2005 г. е инициирано изготвянето и финансирането на проекти за превенция на риска от бедствени ситуации. Миналата година е изградена лявата дига на река Лесновска, а тази година се работи по дясната. "Преди две години, когато започна снеготопенето след много силните снеговалежи, които имаше, тъй като дигата още не беше готова тогава, мобилизирахме доброволци и се подготвихме чували и издигане на временни диги", допълни софийският кмет.

Тази година Столична община работи по почистването на 50 км речни корита. Със средства от Междуведомствената комисия се обработват 500-метровите участъци, а с подкрепата и на Областнатта управа е завършена реконструкцията на три от петте общински язовира на територията на общината.

"Това са все важни неща, които не се забелязват в ежедневната работа, но за съжаление, когато не са свършени, се виждат", посочи Йорданка Фандъкова. "Важно е да се работи последователно. Не можем да свършим всичко наведнъж, но трябва да има много ясен план за работа", уточни тя.

По думите й в момента на територията на Столична община има няколко действащи свлачища. Това, което се намира в кв. "Филиповци", вече е укрепено чрез проект, финансиран с европейски средства. В момента се работи по свлачище в Балша.

"Има рискови участъци, които се наблюдават ежедневно, особено когато има опасност от излизане на излизане на реки или вдигане на нивата им. Наблюдава се поречието на река Искър, при Курило, цялата Южна дъга, деретата над Околовръстния път", посочи още Йорданка Фандъкова.