Интелигентните мъже живеят по-дълго, докато при жените е обратното

Науката стресира нежния пол

Продължителността на живота на мъжете и на жените е свързана по различен начин с интензивната интелектуална дейност и с високия коефициент на интелигентност, пише "Подробности", цитирано от БТА.

Според президента на Геронтологичното дружество към Руската академия на науките проф. Владимир Анисимов при мъжете високият коефициент на интелигентност води до дълголетие, а при жените е точно обратното. Причината е, че при представителките на нежния пол допълнителните задължения, свързани със семейството и науката, ги карат да живея непрекъснато в условията на стрес. А той е един от най-важните фактори, които пречат на дълголетието.


Ученият е изследвал връзката между интензивността на интелектуалната дейност на човека и неговата възраст. Проучена е била също връзката на биологичната възраст на човека и принадлежността му към различни поколения. Оказало се, че биологичната възраст на хората, родени през 1922 година, е изоставала повече от фактическата, отколкото при хората, родени през 1906 г.


"Всяка година продължителността на живота на хората като биологичен вид се увеличава с три месеца. Това е доказано от статистиката. От първото връчване на Нобеловите награди досега - повече от 100 години - средната възраст на лауреатите непрекъснато се увеличава. Средната продължителност на живота на носителите на Нобелова награда също е по-голяма, отколкото е при академиците. На академиците е по-голяма от тази на професорите и т.н." - казва проф. Анисимов.