На Еньовден 170 години празнува казанлъшкият храм „Св.Йоан Предтеча“

Ще бъде раздаден рибен курбан

Къренската черква, както я знаят казанлъчани, ще отбележи 170 години от освещаването й през 1844 г., информира Presstv.

На Еньовден /24 юни/ тържествената литургия ще бъде водена от Старозагорският митрополит Галактион и ще започне в 9 часа.

Час по рано свещениците, служещи в храм „Св.Йоан Предтеча“-отец Димитър и отец Константин, ще започнат отслужването на редовната утринна служба. Рибен курбан за миряните, предвиждат да раздадат в църквата.

В храма на някогашната Къренска махала в Казанлък, която е вдигната още по времето на турско иго, са оставили подписа си не един и двама именити художници. През 1877 г. обаче голяма част от стенописите са унищожени. Впоследствие са пресъздадени отново от зографите Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. В църквата се пазят и два медальона, рисувани от Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир и съпругата му Мара. Храмът преживява и периода на Освободителната война, превърнат в склад за храна.
В последните години бе напълно обновен двора на църквата, бе изрисуван притвора и пребоядисана външната фасада и камбанарията. Към православната черква функционира и Неделно училище.