Курбан за здраве и благоденствие в Казанлък

На 9 юни християнският свят чества празника на Свети Дух

Курбан за здраве, благоденствие и успех на всички жители на Казанлък и против катастрофи и нещастни случаи в града ще бъде раздаден на 9 юни – Свети Дух, в храм „Света Троица“ от 11.30 часа.

Курбанът ще бъде осветен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. Община Казанлък ще осигури 10 животни за курбана, който ще бъде приготвен в кухнята на Социалния патронаж.

Всички, които имат желание да подкрепят инициативата за раздаване на обреден курбан за здраве и благополучие на казанлъчани и против нещастия в Казанлък могат да се включат, като направят своето предложение за дарение на тел. 0431/98201 – Борислава Цонева, технически секретар на Кмета на община Казанлък.

На 9 юни 2014 г. християнският свят чества празника на Свети Дух. Счита се, че Свети Дух дава живот на всички същества, чрез него се даряват на хората мъдрост, духовни блага и добродетели. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се дава всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо. Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).