Обществото иска повече морал в политиката и действия срещу корупцията

Но това не означава нищо за председателя на ПЕС и БСП

„В България загубилите парламентарните избори социалисти предпочетоха срамната подкрепа на националистите от Атака пред това да признаят, че демокрацията има правила и загубилият остава в опозиция“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Джема Грозданова по време на участието си в свободен дебат относно състоянието на демокрацията в България, в рамките на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. Г-жа Грозданова е заместник-ръководител на делегацията на 42-то НС в ПАСЕ.  По думите й 12 месеца България се тресе от протести срещу това упрaвление. „Обществото иска повече морал в политиката и действия срещу корупцията. Но това не означава нищо за председателя на ПЕС и Българската социалистическа партия Сергей Станишев. За него липсата на легитимност на кабинета не е проблем за демокрацията в България“, допълни народният представител.
 
В изказването си г-жа Грозданова посочи, че на изборите за Европейски парламент обаче, демокрацията е отвърнала на този удар и е показала, че компромисите с принципите й не могат да бъдат скрити от гражданите. „На тези избори българските социалисти записаха тежка загуба, а гражданите потвърдиха подкрепата си за ГЕРБ, която спечели парламентарните избори преди година. Всички партии, включително българските социалисти, които си позволиха да използват антиевропейска реторика, бяха наказани. Българските граждани показаха, че не може да има съмнение в посоката, която България пое през 1992 г., когато стана член на Съвета на Европа“, заяви Джема Грозданова. Тя посочи, че всеки, който си позволи да постави това под съмнение, е загубил от доверието на избирателите. „Като политици ние сме задължени да защитаваме демокрацията всеки ден и да работим за по-демократично управление. Всеки, който забрави този принцип, ще страда, както страдат българските социалисти и председателят на ПЕС“, заяви народният представител.

„Често казваме, че демокрацията никога не е завършена, че тя е пътуване, че е всекидневна битка за отстояване на граници, принципи и права. Въпреки това, някои политици си мислят, че политиката е по-голяма от мнението на гражданите, вярват, че могат да се допускат компромиси с демокрацията, и се надяват, че хората няма да забележат. Вярват, че тя може да почака ден или два. Последните избори в България бяха един от примерите, че това не е възможно. Те показаха, че никой не трябва да приема доверието на нашите избиратели за даденост, че не можем да правим компромиси с демокрацията, докато се надяваме, че никой няма да разбере“.