Караме по „Струма” до Благоевград от 2015 г.

Заради надлез отлагат пуска на част от Западната дъга

Лот 2 на автомагистрала „Струма“ ще бъде готов през март 2015 г.”, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на инспекцията на отсечката вчера.

Една пета от строителните работи между Дупница и Благоевград са завършени. „Разплащането за свършеното е в същия обем и се прави без забавяне”, уточни министърът на транспорта Данаил Папазов, цитиран от "Монитор".
Според министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която също участва в проверката, строителството върви в график и пусковият срок за март догодина ще бъде спазен. За недовършения лот 4 на аутобана между Сандански и Кулата тя поясни, че допълнителните отчуждения скоро ще бъдат завършени и отсечката ще бъде пусната през октомври 2014 г.

„В края на лятото ще тръгнат тръжните процедури и за пътните отсечки между тунелите за най-скъпия лот 3 от „Струма”, съобщи още Терзиева. „В момента се правят идейните проекти на трасето и се подготвя тръжната документация. Проектирането на тунелите ще завърши догодина към средата на юни”, добави тя.

Регионалният министър отрече да има решение на правителството за прехвърляне на парите по Оперативна програма „Транспорт” за Западната дъга между резиденцията и АМ „Люлин” към други транспортни проекти. Колегата й от кабинета Данаил Папазов обаче уточни, че вече се планира това да стане и средствата най-вероятно ще бъдат насочени за железопътни линии.

Според Десислава Терзиева при невъзможност да се започне изпълнението на проекта той ще бъде оставен за следващия програмен период. Тя припомни, че причина за забавянето е жалба на един от участниците в търга.

За другата отсечка от Западната дъга на столичното околовръстно, която сега се строи между АМ „Люлин” и бул. „Сливница”, шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Стефан Чайков съобщи, че ще се наложи отлагане на пусковия срок. „Едната причина е, че отново по трасето се появиха инженерни мрежи, неотбелязани в проекта, а другата е искането на Столична община между ж к „Люлин” и кв. „Филиповци” да има надлез. „Това съоръжение незнайно по какви причини не е било предвидено в техническия проект”, каза той. „Водим дискусия с общината и през тази седмица трябва да представят проекта за надлеза. Едва след това ще знаем с колко време ще бъде забавено пускането на отсечката”, поясни шефът на АПИ.