Ромски протест блокира за кратко пътя към "Аспарухово"

Инициатор беше майката на 6-годишния Марин, който още се издирва

Роми от пострадалата махала в "Аспарухово" блокираха днес, за кратко едното платно на пътя за квартал "Аспарухово". Пристигналите моторизирани патрули от "Сигма" не позволиха да бъде изцяло блокирано движението. Инициатор на спонтанния и необявен протест беше майката на 6-годишния Маринчо, който още се издирва. Според нея, институциите не правели почти нищо за издирването на детето.

Христо Иванов, зам.-кмет по инфраструктурата се срещна с протестиращите и ги увери, че се прави всичко възможно. Още докато им обясняваше това, покрай останалите отстрани на платното 3-4 жени и няколко деца и младежи, премина пожарна кола с включена сирена.

Ромите казаха, че нямали претенции към полицията и пожарната, преди да се открие телцето на 3-годишната Жана, но след това според тях, действията на претърсващите били неадекватни и некоординирани. Мястото, където било открито детето, дори не било оградено със сигнална лента. Те не бяха сигурни и къде точно може да се намира издирваният Маринчо.

След като не успяха да затворят изцяло движението, повечето от хората се разотидоха, а майката на изчезналото дете беше отведена в кметството в "Аспарухово", където с нея разговарят психолози.