Кметовете ще представят проекти за превенция на природни бедствия

По-рано се предприемат мерки и за ограничаване на пожарите през летния сезон

Кметовете на общините ще представят свои проекти, свързани с осъществяването на превенция на природни бедствия.

Всички проекти ще бъдат обсъдени, а някои ще бъдат предложени за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. За осъществяването на други ще бъде използвана техническата помощ и сили на държавните дружества в областта. Това стана ясно днес на работна среща между Областния управител Живка Аладжова, кметове и експерти от общини в областта и представители на ОУПБЗН Стара Загора. Целта на заседанието е подобряване на координацията между институциите и съвместните им действия при бедствия и кризисни ситуации.

Във връзка с предстоящия пожароопасен сезон и след сигнали на някои от кметовете, Аладжова се ангажира да съдейства от ОПУ Стара Загора да започнат по-рано от предвиденото окосяване на треви и почистване на пътищата от републиканската пътна мрежа – първи, втори и трети клас, за да се ограничи възможността от възникване на пожари в близост до посевите.

Областният управител насочи вниманието на кметовете в Общинските планове за защита и действие при бедствие да са налични актуални данни и цялостна информация за възможностите за подкрепа в кризисни ситуации от страна на бизнеса. „Във всяка една община е нужно да се изготви актуален списък с фирмите и съответно техниката, оборудването и човешкия ресурс, които биха могли да бъдат използвани при необходимост”, посочи Аладжова.