Сивата икономика на България е най-силната в Европа

След нас са Румъния, Литва, Естония, Латвия и Гърция

България е на първо място в Европа по дял на сивата икономика през 2012 г. с 31,9% от БВП. Това показва изследване на френския Икономически и социален съвет.


Делът на сивата икономика е бил най-нисък в Австрия – 7,6% от БВП. Следват Люксембург с 8,2%, Холандия с 9,5%, Великобритания с 10,1%, Франция с 10,8%, Ирландия, Германия и Финландия съответно с 12,7% и по 13,3%.


След България с най-висок дял на сивата икономика са Румъния - 29,1%, Литва - 28,5%,Естония - 28,2% и Латвия -26,1%. В Гърция той е 23,6%, а средният дял на сивата икономика в ЕС достига 16,8%.


Експертите от Икономическия и социален съвет считат, че през 2013 г. сивата икономика в държавите членки на ЕС е достигнала 18,9% или 2,1 трилиона евро. Според доклада основните фактори, които стимулират сивата икономика, са масовата безработица, икономическата криза, бедността, данъците, които увеличават разходите за труд, и силната конкуренция, която се отразява на резултатите на компаниите.


За борба със сивата икономика авторите на доклада препоръчват засилване на контрола и санкциите. Те съветват също да се забрани изплащането на заплатите в брой, дори когато става дума за малки суми.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен