Първанов: "Белене" е с две обиколки пред "Козлодуй"

Оставката на правителството се бави, а междувременно се случват неща, които определят развитието на българската енергетика, заяви лидерът на АБВ

АЕЦ "Белене" е с две обиколки пред АЕЦ "Козлодуй". Това заяви на пресконференция днес лидерът на АБВ и президент на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов по повод решението на кабинета за създаване на съвместно дружество между АЕЦ "Козлодуй" и американската компания "Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на атомната централа в Козлодуй.

"Оставката на правителството се бави, въпреки договореностите, въпреки декларациите от един или друг лидер, междувременно се случват неща, които определят развитието на България, на българската икономика, в частност енергетика, за десетилетия напред", коментира Първанов това решение.

Според него това показва, че въпросът за изграждането на АЕЦ "Белене" е зачеркнат. Лидерът на АБВ е категоричен, че правителството няма никакво основание да взема подобно решение.

"Изграждането на нов реактор в Козлодуй не би трябвало да бъде алтернатива на изграждането на двата реактора в Белене. Напротив, има място и за едното, и за другото, само, че "Белене" е с две обиколки напред – "Белене" има готов реактор, готова площадка, лиценз, има куп други неща, които дават предимство не само в национален, но и в регионален мащаб", коментира Първанов.

Той припомни, че при така стеклите се обстоятелства лицензът за "Козлодуй" ще се чака пет, дори осем години. Според него нелегитимните действия около АЕЦ "Козлодуй" ще създадат проблеми и ще запушат развитието на ядрената ни енергетика.

По повод дипломатическите действия на страната ни около проекта "Южен поток" президентът коментира, че сме свидетели на една колеблива, на моменти, неразумна и национално безотговорна позиция на българското правителство. "В момент, в който виждаме заявки на всички страни членки на ЕС по трасето готовност за продължаването на проекта, българската страна казва "Не", продължава да го усуква, с което има реална опасност "Южен поток" да заобиколи България и да продължи по друго трасе към споменатите страни", коментира Георги Първанов и допълни, че нашата енергийна дипломация трябва да прояви характер, когато става дума за „Южен поток”, тъй като страната ни не може да изпусне ценно време и в крайна сметка да загуби участието си в този проект.

"Трябва да кажем много ясно на Брюксел, че не може да се смесват геополитическите причини, отношенията между Русия и Украйна, с чисто икономическите мотиви за изграждането на "Южен поток".

Първанов е категоричен, че правителството и компетентните органи трябва да дадат много ясен отговор на всички съмнения, свързани с начините, процедурите и механизмите с определянето на изпълнителите на проекта от българска  страна. Той обясни, че в случая става дума за една много тежка отговорност на българското правителство, което обрича енергетиката и всяко следващо управление на държавата, каквото и да е то, ще бъде изправено пред много тежки проблеми, за да може да изправи енергийния сектор на крака.

По политическите теми на деня и по-конкретно заявката на председателя на БСП Сергей Станишев за бъдеща реализация в като депутат в ЕП, президентът направи паралел със идентичен, според него, случай от историята на партията - капитулацията на БКП и Георги Димитров след кървавото Септемврийско въстание.