Колко сериозни са белите петна по ноктите


Има много митове около тези мистериозни бели петна по ноктите като например, че от време на време се показват, но простата истина е, че по-голямата част на белите петна по ноктите са причинени от предишна контузия на нокътното легло.
Ако забележите бели петна, известен също като leukonychia, на вашите нокти, те вероятно няма да са причинени от недостиг на витамини или минерални. В няколко случаи, белите петна по ноктите могат да посочват някаква инфекция, но много по често, те са резултат от нараняване. Подобно на синините, белите петна по ноктите, не се появяват веднага. Може да мине време преди да забележите петната по ноктите, защото те обикновенно са резултат от нараняване.
Бели петна по ноктите обикновено не са резултат от сериозно нараняване, като сините петна, които са причинени от сериозно нараняване. Понякога, белите петна по ноктите избледняват, преди ноктите напълно да са пораснали.Някои от често срещаните митове, свързани с бели петна по ноктите, твърдят, че белите петна са резултат от дефицит на калций или яденето на твърде много майонеза. Макар че тези бели петна могат да бъдат резултат от цинков дефицит, по сигурно е да се проявят признаци за липсата на цинк в организма по друг начин като падане на коса или отслабване на имунната система. Понякога няколко бели петна по ноктите могат да посочват алергична реакция към продукт, който се използва на ноктите, като лак за нокти, втвърдител, или лакочистител.
Много хора, които носят изкуствени нокти откриват бели петна по ноктите си след премахване на изкуствените нокти. Петната може просто да са сигнал за травма на нокътното легло по време на прилагането на изкуствени нокти или алергична реакция към някой от използваните продукти. Известно е още, че използването на изкуствени нокти причинява и гъбични инфекции след които се появяват не само бели, но и жълтеникави петна по ноктите.Ако забележите бели петна по ноктите си потърсете лекар за да установи чрез изследвания каква е причината за появата им.