Шести ден бедствено положение в Добрич

Ден на траур в община Никола Козлево. В Аспарухово подновяват учебните занятия

Няма пострадали или бедстващи хора след снощната буря, разразила се в някои райони на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Граждани на София, Плевен, Левски, Русе, Ловеч и Сливен са подали над 80 сигнала за паднали дървета и клони и скъсани електропроводи.

Авария остави късно снощи без вода Шумен, като очакванията са днес по обяд повредата да бъде отстранена. До вечерта се очаква да бъде пусната водата и за жителите на Дряново, Килифарево и пет села в община Велико Търново.

В най- силно засегнатия от бедствието район Аспарухово във Варна днес се подновяват учебните занятия. В квартала продължава възстановяването на пострадалите от стихията домове и улици.

Остава в сила бедственото положение в шуменската община Никола Козлево. Там днес е ден на траур, след като две момчета - на 13 и 15 години, се удавиха в новообразувал се от дъждовете микроязовир край село Цани Гинчево.

В Добрич бедственото положение е факт шести ден. Психолози от Русе работят с пострадалите семейства. Националната мрежа на здравните медиатори за ромската общност изпрати финансова помощ в града.

Ние обождаме от врата на врата и според нужите се закупуват препарати, памперси, дезинфектанти, които ще бъдат разнесени от къща на къща. Има много деца, които останаха на улицата, обяснява един от медиаторите за БНР.

Те разясняват и как ще бъде предотвратено помощите да не отиват при едни и същи хора: От съща на къща, ще ги дадем само на семейства с торбички и по адреси.

Точно това е идеята - обхождане от врата на врата, идентифициране на нуждата, след което се правят списъци, записва се на кого какво му е нужно, дори вземаме телефонни номера, защото на някои къщите им са напълно съборени и имат нужда от храна и вода, казва колегата й.

Медиатиорите посочват, че трябва да се помисли къде да бъдат настанени тези, чиито домове са напълно сринати: Мисля, че имат нуждат от фургони или някъде настанени в общински жилища.

Свободните общински жилища в Добрич са 12. Нуждаещите се от дом са много повече. Ще се ползват и бившите студентски общежития. Градът продължава да има нужда от техника за разчистване и дезинфектанти.