ШОК! КТБ блокира дейността на общините

Излагация: Правителството пропусна да предупреди кметовете да открият други банкови сметки

Времененното затваряне на Корпоративна търговска банка постави във фактическа неплатежоспособност община Раковски, чиито разплащателни сметки от две години са в поставения подособен надзор трезор.

От три дни община Раковски практически бедства и е във финансова несъстоятелност. Ситуацията с КТБ прави невъзможно изплащането на заплати на общинските служители, както и закупуването на храна за детските заведения.

Кметът на общината Иван Антонов обяснва, че не е получил информация от правителството, за да открият други банкови сметки. „Получих информация ,че правителството е било наясно и е успяло да изтегли средствата на съответните държавни ведомства, институции и агенции от КТБ, което допълнително спомага за липсата на ликвидност на банката. За съжаление ние не получихме информация от правителството да открием други банкови сметки или да прехвърлим поне част от средствата, които имаме сега по други см”тки", оплаква се кметът.

Положението прако се отразява на служителите на детските градина, които няма да получат заплатите си. Счетоводителят на общината Мая Драгоева допълва, че освен блокираните трудови възнаграждения, в момента са спрени всички плащания и за храна за децата.

Сред персонала на детските заведения има напрежение, въпреки обещанието за изплащане на дължимите суми през първата половина на юли. Тогава Министерство на финансите ще преведе по новите банкови сметки държавната субсидия.

По думите на Драгоева, персоналът се вълнува, защото хората имат заеми и не могат да ги покриват. ”Голямата истина е, че обслужващият ни персонал е на минимална работна заплата, представете си тези хора, на които им предстои да платят ток, телефон, вода”, казва тя.

По информация на БТВ в подобна ситуация, заради блокирани сметки в същата банка, са общините Айтос, Дупница и Сливен.