Бънджи кула, атракционно влакче и зелено училище на Гребната база

Общата стойност на проекта е 12,5 млн. лева

Бънджи кула и атракционно влакче ще бъдат част от съоръженията, които ще предлага парка до Гребния канал след завършването му. Изграждането на новите атракциони трябва да започне по план до есента и приключи до края на 2016-та година, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Добавихме допълнително озеленяване в рамките на 650 декара около канала. Вече е готова екологичната оценка и предстои подписване на договор с финансиращата институция. В момента се разработва бизнес план, след което ще започне строителството. Предстои отчуждаването на един частен имот в местността, допълни градоначалникът. "Ще залесим зона от 650 декара парк, за да отговарим на всички очаквания и потребности на хората", каза още Тотев.

Състезанията на Гребния канал ще са само 2 месеца през годината, а през останалото време пловдивчани и гости на града ще се радват на куп атракции в парка. Освен бънджи кула и влакче, ще има водни ски в самия канал. Ще се изгради място за мини голф, фитнеси на открито, атракционен сал, велоалеи и др. Зам.-кметът посочи и друга интересна идея, която трябва да се реализира в парка – зелено училище. Според него това е едно прекрасно нещо, съдейки по това, че родителите няма да се притесняват, че децата им ще са далеч от тях по време на летните занимания, а ще са в рамките на града – удобно и нужно.

Общата стойност на проекта е 12, 5 млн. лева. Част от парите ще се осигурят от община Пловдив, фонд "Джесика" поема 2,5 млн., а 5 млн. ще бъдат изтеглени под формата на кредит.

В момента обжалване от еколози бави процедурите за изграждането на съоръжението., каза кметът на Пловдив. Той обясни, че именно това обжалване спира и строежът на Зоологическата градина.