"Страдивариус" за 45 милиона долара остана без собственик

Виолата не е намерила купувач на търга, обявен за нея

Музикалният инструмент "Макдоналд" - най-добрата и най-известна виола, изработени от Антонио Страдивари, който се предлагаше на търг на "Сотбис" и "Инглес енд Хейди" в Ню Йорк, не намери купувач, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Предварителната оценка на виолата бе 45 милиона долара. Ако сделката бе осъществена, "Макдоналд" щеше да стане най-скъпият музикален инструмент в света. "Страдивари е създал инструмента през 1719 г., когато стигнал върха на кариерата си - съобщиха от аукционна къща "Сотбис". - От всички инструменти, които е изработил, виолите са най-редки. Днес са останали единствено 10, докато създадените от прочутия лютиер цигулки са 600, а виолончелите - 50."
"Макдоналд" е една от двете виоли на Страдивари, останали в частни колекции. Втората сега се съхранява в Конгресната библиотека на Вашингтон. От аукционна къща "Инглес енд Хейди", специализирана в продажбата на музикални инструменти, уточниха, че това е първата виола на Страдивари, която се предлага на търг през последните 50 години.
Инструментът "Макдоналд" е кръстен на един от собствениците му - Годфри Босвил, третия барон Макдоналд от Слейт. Последният му собственик е австрийският изпълнител на виола Петер Шидлоф, който го придобил през 1964 г. След смъртта на Шидлоф през 1987 г. инструментът е наследен от семейството му. Към днешна дата за най-скъп музикален инструмент в света се смята друга виола "Страдивариус" - "Лейди Блънт", изработена
през 1721 г. През юни 2011 година тя бе продадена за 15,9 милиона долара на търг, който имаше за цел да се съберат средства за пострадалите от цунами в Япония.