Старозагорските минерални бани вече със зоопарк на открито

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА

Граждански клуб ЛИПА Стара Загора постави началото на новата си инициатива - зоопарк на открито в Старозагорските минерални бани. Към 12-те зеленоглави мъжки патици на 25 юни се присъединиха и 10 женски от същия вид, предоставени от Зоопарка в Стара Загора.

В парка е обособена зона, в която живеят 5 двойки токачки, които в скоро време ще имат поколение.

Жителите и гостите на курортното селище се наслаждават и на двата калифорнийски заека, дарени от изпълнителния директор на Прогрес АД Славин Янакиев.

Преди две години представихме програмата на Граждански клуб ЛИПА и обявихме Старозагорски минерални бани като приоритетно направление в дейността ни. Съдействахме за поставянето на детски съоръжения, спортни уреди, беседки, пейки, храсти и цветя, художествено оформяне на пространството. Поставихме началото на липовата гора в парка.

Помагаме за провеждането на много събития, каза председателят на Граждански клуб ЛИПА Олег Стоилов, който е и председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

На откриването на зоопарка присъстваха кметският наместник на Старозагорски минерални бани Станчо Станчев, членове на Клуба и гости. Сред тях беше и Петър Калчев от Регионален исторически музей - Стара Загора, който прави археологически проучвания в района.

Партньори на неправителствената организация са обещали да осигурят още птици, а фирма Петър Воденичаров ще осигури 5000 рибки, които ще бъдат пуснати в езерото и ще привличат и любителите на риболова. В зоопарка на открито ще живеят и възстановени птици, лекувани в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, съобщи още Олег Стоилов. Същия ден в Старозагорските минерални бани беше открита улица Липа.

Граждански клуб ЛИПА ще съдейства при разработването на съвременна 3D карта, която ще представя обектите и забележителностите на курорта. Ще бъдат поставени професионално изработени указателни табла, което ще допринесе за европейския му облик на селището, каза Олег Стоилов.