Скандално! Кабинетът реже средствата за "Борба с градушките"

Тези средства бяха одобрени, но не бяха разплатени

Агенцията се нуждае от допълнителен резерв от средства за купуване на още противоградни ракети. Това обяви изпълнителният директор на ведомството Николай Николов, цитиран от агенция "Фокус".

"На 13 юни подадохме искане до Министерския съвет и Министерството на финансите за корекция на бюджета на Министерството на земеделието и храните към момента не сме получили конкретен отговор, който да гарантира разплащането към фирмата производител", каза още Николов и допълни, че исканата сума е в размер на 2 млн. лева.

По думите му вчера министър Димитър Греков е потвърдил, че агенцията ще може да разполага с 1.2 млн. лева. Тези средства са за купуването на нови ракети, въпреки че на фирмата производител не са платени 2.5 млн. лева за предишни количества.

"Тези средства бяха одобрени, но не бяха разплатени", каза още Николов.

По думите му това води до невъзможност да поискат нови количества, с които да извършва дейност си и може да доведе до преустановяване на работата на агенцията. "Това ще постави в опасност близо 13 млн. декара земеделска продукция", подчерта той и допълни, че ако в рамките на 3 дни агенцията не получи уверение, че ще получи средства, може да се наложи да преустанови дейността си.