Лъсна скандалната истина за банкера Цветан Василев

Придобил КТБ с помощта на Командира

Скандалната истина за банкера Цветан Василев излезе на бял свят, съобщава Бургас Под Лупа.
Оказва се, че Цветан Василев се е срещал редовно с бившия министър-председател Иван Костов. Срещите им датират от началото на 2000 година допреди няколко месеца.
Твърди се, че именно Иван Костов е помогнал на приятеля си Цветан Василев с редица ценни съвети как да придобие КТБ.
Схемата, по която е била приватизирана КТБ се реализира през 2000 г. като в нея са били включени десет офшорки, чрез които е избегнато изискването на законодателя да се разкрие информацията кои са акционерите с над 10%-ен дял.
Запознати с банковите операции поясняват, че по този начин се изпълнява формално изискването на закона.
В началото на операцията по придобиването на КТБ са участвали 10 офшорни купувачи, а цялата цена по сделката, възлизаща на стойност 12.8 млн. лв. е била платена с кредит, изтеглен от ПИБ (Първа инвестиционна банка), където са били заложени акциите на КТБ.
Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на КТБ успял да превземе финансовата институция чрез схема за увеличаване на капитала.
КТБ отпуснала кредити на фирми, а по-късно сумите се върнали като акционерно участие на тези фирми в капитала на банката.
Запознати посочват, че точно в този период Иван Костов е бил засичан често в офиса на Цветан Василев.
Източници от службите твърдят, че срещите между Костов и Василев дори са станали обект на оперативен интерес.
Според твърденията, банкерът Цветан Василев се е отблагодарил на Иван Костов за ценните съвети по подобаващ начин.
Според техни общи познати, дружбата им продължава и до днес.
В определени бизнес среди дори се твърди, че именно банкерът Цветан Василев е подпомогнал Лабораторията за анализ на риска, в която днес се изявява Командира, пише pik.bg, позовавайки се на собствени източници от банковите среди.
Прави впечатление, че Иван Костов е изненадващо активен в защитата на КТБ през последните няколко дни, откакто се разрази скандала около финансовата институция.