Цветан Василев ще загуби всичко, защото пожела политиката

Общество

27-06-2014, 09:43

Автор:

АгроПловдив

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дончева: Доган и Пеевски събарят КТБ заради дълг от 300 млн. лв.

Цитат на деня: КТБ беше ударена челно от медиите на Пеевски и в тила - от държавата

Войната Василев - Пеевски удря и други сектори

Цветан Василев купува Шампионска лига

Цветан Василев приключи!

Пеевски за екшъна с Василев: Убиецът вика - дръжте убиеца!

Защо се бавят предсрочните парламентарни избори?

Стана ли ви ясно защо Василев и Пеевски през 2013г. финансираха февруарския метеж?

Войната "Пеевски - Василев" излезе на международната сцена

Цецо Василев бил един от благодетелите на Ботев, а не е собственик

Цветан Василев е призован на разпит в прокуратурата!

Пловдив осъмна с плакати в подкрепа на Цветан Василев

Кутев: Пеевски искал да е вицепремиер или вътрешен министър

Оманският фонд и КТБ преговарят

В КТБ са замразени парите на съдилищата в Стара Загора

ШОК! КТБ блокира дейността на общините

Не теглете влоговете си от КТБ на 21 юли!

Руската ВТБ няма да участва в капитализирането на КТБ

АТАКА: Кой източи КТБ?

Заплати в мините ще има, въпреки че сметките са в КТБ

Партията на Бареков ще залезе, а фирмите, които е кредитирала КТБ ще спечелят, като отпишат задълженията им


Финансовият анализатор Светозар Гледачев пред АгроПловдив

Г-н Гледачев, това, което се случи с Корпоративна търговска банка има видима и невидима част, официална и неофициална, политическа и финансова. Вие лично какво виждате зад събитията?

Виждам, че Цветан Василев ще загуби всичко, което е изградил. Ще бъде тотално обезоръжен и то по законен начин. Корпоративна търговска банка ще премине в ръцете на държавата без да е имало нужда от това. Доколкото мога да преценя, банката изобщо не е пред фалит. Финансовата дупка в нея е малка. През 2008 г., когато Първа инвестиционна банка бе заплашена от слухове, че ще фалира, държавата застана зад нея. Сергей Станишев като премиер излезе и каза, че ПИБ е стабилна. В същото време държавните предприятия бяха накарани да налеят в банката 500 милиона лева и… Кризата приключи. Този сценарий обаче не беше приложен при КТБ. Точно обратното. Доколкото ми е известно в последната седмица по 300 милиона лева на ден са напускали банката на Цветан Василев. В това число и пари на държавните дружества. Тегленията са започнали две седмици преди БНБ да обяви, че поставя Корпоративна търговска банка под специален контрол. Финансистите знаеха какво се случва в Корпоративна банка, всички грамотни хора виждаха накъде върви институцията, а БНБ реагира с две седмици закъснение.

Кое разклати КТБ? Откъде започна всичко?

КТБ беше любимата банка на няколко правителства. Тя порасна прекалено бързо с подкрепата на държавата. От една страна в нея бяха вкарани парите на държавните мастодонти. От друга, банката предостави най-добрите лихвени условия за депозити на граждани. Така от сметките на физически лица тя събра 1.5 млрд. лв. Благодарение на огромния финансов ресурс, с който разполагаше, финансово-олигархичните монополисти, които стояха зад КТБ успяха да закупят Булгартабак, Виваком, доста медии, както и други предприятия с огромни обороти. В същото време, данните за стабилността на КТБ бяха превъзходни. Според последната официална информация лошите ѝ кредити са били около 2%. Представяте ли си колко добре звучи това на фона на 17 до 20 на сто лоши кредити в останалите банки в страната! За това откъде е започнал първият трус на банката имаше съобщения, че фирми на Делян Пеевски, които са имали кредити в размер на 130 милиона евро, са спрели погасяването им. Други източници твърдят, че тези заеми са били за 600-700 милиона лева. С бягството на държавните пари, е започнало задълбочаването на кризата. Цветан Василев се уплаши и избяга в Австрия.

Как така до един момент банката е била стабилна и в прекрасно финансово състояние. И в следващия настава тотален срив? Защо?

Според мен причината е в това, че Цветан Василев се почувства достатъчно силен, за да влезе в политиката. Както знаете, през миналата година той стартира своя партиен проект с лицето на Николай Бареков. До момента партньорът на Василев – Пеевски правеше от политиката пари. А Цветан Василев реши да направи от парите политика. Регистрираха „България без цензура“ (ББЦ). Лека-полека Бареков се обърна срещу ДПС, тоест Цветан Василев се обърна срещу Ахмед Доган. И това не му беше простено. Оттук-нататък няма да му бъде и позволено. „България без цензура“ ще залезе, Бареков ще си изкара един мандат като евродепутат и всичко ще приключи. Ако Цветан Василев не беше спрян, ББЦ щеше да увеличи влиянието си и в следващия парламент щеше да има ролята на балансьор, каквато от години упражнява ДПС. Това не е изгодно за Ахмед Доган.

Тоест, участието в политиката е като това да притежаваш акции от икономиката на държавата?

Точно така е и това е под контрол. Спомнете си какво се случи в края на 90-те години, когато Стефан Софиянски поиска да стане фактор със своя политическа партия. Тогава наведнъж му повдигнаха 5 обвинения. А когато Алексей Петров реши, че може да се занимава с политика, влезе за дълго в ареста. Политиката е като златна мина, пред която има строга охрана. Цветан Василев си повярва, че ще може да я преодолее и ето какво му се случи.

Какво е бъдещето на Василев в бизнеса?

Няма такова. Говори се, че Виваком има изтеглени големи кредити от КТБ. Сега те вероятно ще станат предсрочно изискуеми, което ще повлече рязко надолу телекомуникационното дружество. Същото ще се случи и с другите предприятия, в които Цветан Василев има големи дялове.

Само заради политическите амбиции на Цветан Василев ли се случи всичко това?

Не само заради тях. Ще се спечелят и пари. Фирми, близки до Пеевски и ДПС, които са изтеглили кредити от КТБ, няма да ги върнат. Да кажем, че заемите им са 600-700 милиона, а обезпеченията са за 20 милиона. Държавата ще получи обезпеченията, а останалото ще го отчете като несъбираем дълг. Ще се водят шумни дела на новите собственици срещу фирмите кредитополучателки, които тихо ще завършат с отписването на задълженията. Ето това ще се случи, но хората нищо няма да разберат. Шестте хиляди пенсионери, които имат разплащателни сметки в КТБ и дребните вложители ще разберат само това, че държавата се грижи за тях и няма да допусне малките им спестявания да изгорят.

 

Източник: АгроПловдивСнимка на Деня

Щрихи от Плевен