10 сгради са срутени при наводнението, други 20 ще бъдат съборени от съображения за сигурност

10 сгради в Добрич са срутени при самото наводнение, още около 20 ще бъдат съборени от съображения за сигурност. Тези цифри обаче не са окончателни, защото екипи от общински специалисти все още обхождат пострадалите райони, изготвят се протоколи и окончателните данни не са обобщени, като при всички случаи се очаква броят да бъде по-голям. Това заяви зам.-кметът  арх. Пламен Ганчев, цитиран от „Фокус”.

Пострадалите сгради са частни домове и проблемите са сериозни, посочи арх. Ганчев. Той допълни, че постройките, които са паднали, по начало не са били съвсем стабилни и водната стихия и оводняването на стените са спомогнали за разрушаването.

До момента в Община град Добрич са подадени над 700 заявления от пострадали граждани. От втория ден на бедствието пострадалите райони се обхождат от общински експертни комисии.  Към момента около 80% от местата вече са обходени.

Арх. Ганчев съобщи, че днес предстои среща с представители на Камарата на строителите в града, за да се потърси помощ за премахване на опасните сгради.

Най-вероятно към края на следващата седмица може да започне настаняване на пострадали в подготвяните 24 общински жилища, след приключване на всички законови процедури за това, допълни арх. Ганчев.