Русия дари мощи на 11 Светци на църквата в Черноморец


Реликви от 11 светци бяха дарени на храм „Свети Никола“ в Черноморец днес. Те пристигнаха в църквата, след като преди броени дни от там бяха нагло откраднати мощи на покровителя на морския град – Свети Никола.

Чудовищното светотатсво, което бе извършено на 7-ми юни, бе разстроило всички вярващи в района. Най-сломен бе отец Стилиян, който обясни тогава пред екипа ни, че всеки който посегне на реликви, ще бъде наказан от Бога, а тежкият му грях ще бъде изкупуван от девет поколения напред.

Мощите, които днес бяха дарени, са на руски светци – изключително почитани и уважавани сред православните християни. Те са събрани и дарени от Московската патриаршия специално за храма в Черноморец. В тяхна чест в църквата в морския град се събраха десетки християни, за да се поклонят, а отец Стилиян извърши благодарствен молебен, който бе насочен към Почетния консул на Руската Федерация в Бургас Тонко Фотев и Юрий Соловьов, генерален консул на Русия във Варна, и всички християни, които ежедневно се молят в църквата в Черноморец.

„Днешният благодарствен молебен бе насочен именно към тях, тъй като тук има голяма руска диаспора. Аз работя от все сърце и душа с тези руски братя, които са едни много добри и почтени християни. По този начин става един духовен обмен между нашите две страни. Редовно от Московската Патриаршия изпращат икони и книги, но днес дарът е велик“, каза отец Стилиян за Флагман. бг.

На молебена присъстваха и кметът на Черноморец Добри Добрев и зам. областният управител Евгени Врабчев.

„Самият факт, че мощите на 11 светци са тук, а не на друго място, е ценен жест. Той доказва духовното единение между православните християни в България и Русия“, каза Тонко Фотев.

„Храмът „Свети Никола“ в Черноморец се радва на голям интерес и посещаемост от руски граждани както по празници, така и в делнични дни. Този културен обмен помага на българи и руснаци да израстват духовно, тъй като те се молят и пеят съвместно“, допълни още той.

Безспорно най-щастлив бе отец Стилиян, който изрази благодарността си към Тонко Фотев и Юрий Соловьов. Отецът предаде благодарствено писмо в ръцете на Генералния консул, което да занесе в Москва.