Два концерта в събота по случай стогодишнината от Първата световна война

В Сараево и Вишеград ще отбележат мрачната дата

Два концерта в два босненски града ще отбележат в събота стогодишнината от атентата, разпалил Първата световна война, предаде Ройтерс.


В Сараево, където на 28 юни 1914 г. бе застрелян престолонаследникът на Австро-Унгария Франц Фердинанд, Виенската филхармония ще свири Хайдн, Шуберт, Брамс и Равел. А във Вишегред на река Дрина, Република Сръбска, сръбски оркестър ще свири Вивалди в памет на атентатора Гаврил Принцип, когото сърбите смятат за национален герой и борец срещу австрийската окупация на Балканите.


Ръководителите на Сърбия и босненската Република Сръбска няма да присъстват на концерта в Сараево, тъй като според тях босненските мюсюлмани и хърватите католици възприемат Принцип като терорист и смятат православните сърби за подпалвачи на войните в началото и в края на 20-ия век.


Във Вишеград актьори ще разиграят възстановка на убийството на ерцхерцога и съпругата му, както и съдебния процес срещу 19-годишния Принцип, който умира в затвора от туберкулоза няколко месеца преди края на Първата световна война.


Месец след атентата в Сараево Австро-Унгария обявява война на Сърбия, а след това във войната се включват и Великите сили. Над 10 милиона войници загиват, империи се разпадат, а картата на Европа бива преначертана в тази война, посочва Ройтерс.