Осем мита за богатите хора

Американският изследователски институт Wealth X публикува резултатите от изследване какво хората мислят за богаташите (чието състояние е над 30 млн. USD). Броят на тези, които са разполагали с подобни авоари в света през 2013 г., е бил 199 000 души. Това е 0.003% от населението на земята, но техните активи съставляват 38% от БВП на планетата, който възлиза на 27.7 трилиона USD. Тази малка като брой, но много голяма за икономиката група, страда от негативното отношение на обществото, основана на митове, които нямат нищо общо с действителността. Ето и някои от най-разпространените, пише fakti.bg.

 

1. Богатството се онаследява.

В действителност само 19% от днешните милиардери са получили всичките си пари от родителите си. 65% са започнали от нула, а 16% са получили една част от богатството си като наследство, а друга са заработили.

2. Повечето богаташи идват от банковия сектор.

Финансовият сектор и в частност банкирането и инвестиционната дейност наистина спомагат за натрупването на милиони. В действителност обаче едва 19% от богаташите са специализирани в сферата на финансите.

3. Всички милиардери са получили висшето си образование в най-елитните световни университети.

Става дума най-вече за американски елитни учебни заведения като Харвард например. Истината е, че само 7000 от тези 199 000 милиардера са получили образованието си в подобни университети. Още по-любопитно е, че 27 000 от тях въобще нямат висше образование.

4. Милиардерите в сферата на информационните технологии са 20-годишни младежи, които така и не завършват университет.

Този стереотип се появи след като създателят на Facebook Марк Зукърбърг основа Facebook, когато беше на 20 години. Между впрочем днес той вече е на 30 години. Повечето богаташи в сферата на високите технологии са в зряла възраст – 54 години и почти всички са с висше образование.

5. Богатите не ги интересува цикличността в икономиката.

Милиардерите зависят от спадовете и върховете в световната икономика не по-малко от всички останали хора. През 2008-2009 г. броят на милиардерите (със състояние над 30 млрд. USD) спадна с 20%, а капиталите, които тези хора управляваха намаляха с 22%.

6. Китайските милиардери превземат целия свят.

Китайската икономиса расте стремглаво, но както и преди в САЩ броят на милиардерите е три пъти по-висок, отколкото в азиатската държава.

7. Богатите не даряват.

За целия си живот милиардерите даряват чрез благотворителни организации средно 25 млн. USD. Има и други начини да се помага, като например инвестиране и създаване на нови работни места.

8. Всички богаташи имат огромни яхти и частни самолети.

В действителност 20% от милиардерите могат да си позволят яхта клас „лукс” с дължина 30 метра или частен самолет. Често такива „играчки” вземат под наем. Повечето богаташи пътуват с пътнически самолети, но в първа или бизнес класа.