Прозрачна лепенка, по-малка от пощенска марка, разчита човешките емоции

Тя отчита естествената реакция на кожата да настръхва

Прозрачна полимерна лепенка, по-малка от пощенска марка, скоро ще разчита човешките емоции със същата точност, както кантарът мери теглото и апаратът - кръвното, пише в. "Сънди експрес".

Специалният сензор е разработен от специалисти от Корейския водещ научно-технически институт (KAIST). Лепенката отчита естествената реакция на кожата да настръхва. Научният термин за този феномен е пилоерекция. Най-често това е автоматична реакция на студ, но хората настръхват също от прекомерна радост, изненада или страх, пише БТА.

Южнокорейските изследователи смятат, че настръхването дава информация в реално време за човешките емоции и чрез лепенката могат да разкрият от какво точно са предизвикани.

"В бъдеще човешките емоции ще се считат за равнопоставена биометрична информация с показатели като телесна температура или кръвно налягане", обясняват специалистите.

Данните от специалния сензор могат да се използват например от маркетингови компании или в стрийминг услуги за персонализирани реклами или излъчване на музикални или видеоклипове според моментното настроение или предпочитание на потребителя.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"