Спешна помощ отново протестира!

Спешните медици от днес обявяват символичен безсрочен протест

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха снощи с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им, информира Нова ТВ.

Върху санитарните автомобили ще бъдат поставени ленти с надпис "Спрете саморазправата с нас".

При следващи прояви на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време.

На 26 ти юни бе отнето предимството на линейка, движеща се при специален режим, в резултат на което превозваният пациент се бори за живота си, а екипът пострада.

Ден по - късно, по време на преглед на пациент беше нападнат и пребит лекар от софийската спешна помощ, а екипът му беше заплашван.

В края на месец май имаше масови протести на медици от Спешна помощ в цялата страна. Те започнаха след предлагането за уволнение на шефа на спешния център в София  д-р Георги Гелев след случай, при който заради закъсняла и необорудвана линейка 40-годишна жена почина на улицата.

Последваха оставки на негови колеги и протести в цялата страна. Освен в София, лекари подадоха оставки и в Пловдив, Асеновград, Велико Търново и Шумен.

В резултат на протестите в Спешна помощ в София вече се наемат  медици. От днес на работа ще застъпят четирима нови лекари и три сестри.