Служебните кабинети идват, когато от по-зле... няма накъде

4 служебни кабинета в България за 20 години

В най-новата си история България има три служебни правителства, назначени  през 1994 г. ,  1997 г.  и  2013 г.  На 6 август тази година отново ще бъде назначен служебен кабинет.

По Конституция служебното правителство се назначава, когато парламентът е безсилен да излъчи кабинет в рамките на редовния си мандат.

Основната задача на служебното правителство е да проведе нови избори и да взима решения по неотложни проблеми. То трябва да се въздържа от действия, които имат траен и дългосрочен характер. Служебният кабинет по правило има 3 месеца да си свърши работата. 

Досега

81 –то правителство на България управлява от 17 октомври 1994 до 26 януари 1995, с мандат от 3 месеца.  То е назначено служебно от президента Желю Желев след разпускането на 36 Народно събрание. Министър –председател е Ренета Инджова. Това е първото и досега единствено правителство с жена министър-председател. Смята се за едно от успешните правителства на България след 1989, като приключва работата си с повишен рейтинг. Правителството успява да овладее и спре тенденцията на продължителното обезценяване на лева и макар и минимално, увеличава заплатите и пенсиите, извършва приватизационни сделки на стойност 3 милиарда стари лева.

83 –то правителство на България управлява от 12 февруари 1997 до 21 май 1997. То е назначено служебно от президента Петър Стоянов след разпускането на 37 Народно събрание. Министър –председател е Стефан Софиянски. На 15 февруари 1997 г. едва три дни след като е назначено, правителството на Стефан Софиянски взима решение за въвеждането на валутен борд. Реалното му въвеждане става на 10 юни 1997 година, когато 38-то Обикновено Народно събрание гласува Закон на Българската народна банка. Той фиксира курс от 1000 лева (1 деноминиран лев) за една немска марка, по който БНБ трябва да купува и продава.  Законът предвижда по-късно курсът да бъде преизчислен към еврото, което става реалност през 1999 година.

88-то  правителство на България е назначено като служебно от  президента Росен Плевнелиев  на 13 март 2013 г., след подадената оставка на кабинета „Борисов“  в отговор на антимонополните протести в страната и след провалените три опита за съставяне на правителство.  Мандатът на служебното правителството е прекратен на 29 май 2013 г. с избирането на новото правителство на България.

90-то правителство на България отново ще бъде служебно и отново ще бъде назначено от президента Росен Плевнелиев. Това ще се случи на 6 август 2014 година. Предстоят консултации за състава му.