Чешки тролейбуси пътуват за Стара Загора

Първите две возила за градския транспорт пристигат до средата на юли

Осем нови тролейбуса на стойност над 7,5 млн. лева ще има Стара Загора по проект на оперативна програма "Околна среда". В заводите на „Шкода електрик“ в Пилзен, Чехия, бяха произведени първите два тролейбуса за градския транспорт на Стара Загора. Утре с влак те ще отпътуват към България. В Стара Загора се очаква да пристигнат в средата на месец юли, съобщи Димитър Авджиев, управител на общинското дружество „Тролейбусни превози“ ЕООД, което ще експлоатира новия подвижен тролейбусен състав.

През август ще пристигнат още 3 тролея, а последните 3 се очакват през октомври.  Новите тролейбуси в бяло и зелено ще бъдат последен модел и ще пристигнат поетапно на ж.п. гара Стара Загора.
Заедно с новите тролеи в града  пристига и инструктор, който ще обучи първите 10 водачи на новите возила.  В началото на м.април трима души от общинското дружество преминаха обучение в „Шкода“ като сервизни специалисти за работа по механиката, електрониката и електрическата система  на новите машини. Те ще обслужват тролеите, както по време на тригодишното гаранционно обслужване, така и след това.

Кметът Живко Тодоров подписа на 06.11.2013 год. договора, по който Стара Загора ще получи новите 8 тролея. Четири общини си партнират в проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на МОСВ.
С още 14, които общината ще придобие при реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт, се очаква тролейбусният парк на града да бъде напълно обновен.

Вижте и снимки на слайда!