Ще благоустрояват два квартала в Стара Загора със заем

Местната общественост одобри поемането на дългосрочен дълг

През 2015 година ще започне реализацията на два проекта на обща стойност над 5 милиона лева за ремонт на близо 10 км улици и подобряване на градската среда в старозагорските квартали „Три чучура – север„ и „Самара".

За да осигури финансирането на тези проекти Община Стара Загора ще използва дългосрочен инвестиционен заем в размер на 3 000 000 лв, поет като дълг по Закона за общинския дълг при максимален срок за ползване и издължаване – 60 месеца. Предложението направи снощи по време на обществено обсъждане кметът Живко Тодоров.

Проектите за двата квартала, освен пълна рехабилитация на уличната мрежа, предвиждат още нови бордюри и тротоарни настилки, нови паркоместа, рехабилитация на паркингите, монтаж на антипаркинг колчета, уширения и рехабилитация на спирките на градския транспорт. За кв.„Три чучура – север“ проектът включва изграждане на две детски площадки и благоустрояване на едно междублоково пространство, с единна концепция за уличен дизайн, тематично озеленяване с видове, съобразени с климатичните условия на града, метални решетки около дърветата, кошчета, пейки, информационни табели и други елементи на градския дизайн.

Одобрените проекти са за реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на улици в двата квартала. Средствата са необходими за финансиране на изпълнението им, като кредитът е обезпечен от приходите на общината и ще бъде погасен със собствени средства при гратисен период от 4 до 8 месеца, поясни главният финансист на общината Цанка Ганева.
Изискванията на хората към качеството на живот са завишени, длъжни сме да отговорим на тях и да насочим средства и към крайните квартали, призна по време на обсъждането кметът Живко Тодоров. Той увери, че финансовото състояние на общината е стабилно, завареният кредит от 5 млн. лв. в началото на мандата ще бъде погасен. Така в края му ще имаме дълг, който е равен или по-малък от заварения, което в момент на криза е успех, коментира кметът. Единственият поет досега общински кредит, без тези за мостово финансиране и съфинансиране по европрограми, е за изграждане на пазара по програма Джесика, който е дългосрочен и ще се върне като инвестиция от повишените такси за ползване, уточни още Живко Тодоров.

Освен отва ще бъде рехабилитирана ВиК-мрежата в двата квартала, след което с осигурените средства от заема ще се пристъпи към реализацията на проектите. Техническите проекти ще бъдат представени по квартали, за да могат живеещите да правят конкретни предложения, стана ясно още по време на публичното обсъждане.

Присъстващи граждани изразиха одобрението си относно поемането на дълг и убедеността си, че е напълно във общината дългът в името на подобряването на градската среда и повишаването на качеството на живота им. Те направиха препоръки да бъдат изградени предварително комуникациите преди ремонтите, както и да има по-голяма публичност за изразходването на средствата.